Предстоящо от издателствата – Vol.5


Ноември, освен богат на приказни есенни багри, се оказа и изпълнен с интересни предстоящи заглавия. Специално за нашите читатели направихме преглед на подготвените от издателствата нови книги и избрахме няколко от тях, върху които поставяме акцент.

Бен Луис – Сърп и… пук! (Hammer & Tickle)

Издателство „Прозорец“ пускат на пазара от 15 ноември едно свръхлюбопитно четиво. Книга, събрала комунистически анекдоти от Съветския съюз, ГДР, Чехословакия, Румъния… Нещо като „Хиляда и една нощ“ на комунизма в Източния блок. Само че разказвачите на вицове, вместо да спечелят още една нощ, могат да изгубят всичките си останали. Такава е разликата между Шахрияр и Сталин. Добре е да не го забравяме, докато се смеем с тази книга.

Тоталитаризмите на XX век в сравнителна перспектива

Сборникът с изследвания от международната конференция на тема „Тоталитаризмите на ХХ век в сравнителна перспектива. Новите реалности променят ли старите понятия?“ излиза от изд. „Сиела“. Той дава отговори на въпросите:

– Какъв е характерът на самото понятие тоталитаризъм. Дали е трайно, веднъж за винаги установено понятие или е  исторически детерминирано, свързано със специфична епоха?
–  Исторически погледнато отношението към понятието тоталитаризъм непрекъснато се е променяло. От какво зависи отношението към него?
– Какво показва сравнителното изследване на тоталитаризмите и как може да определим политическата природа на късния комунизъм?
– И на края, в какъв смисъл можем да говорим за съвременни форми на тоталитаризъм? Какви фактори  ги генерират?

Също от „Сиела“ пускат една силна доза хумор с книгата на Михаил Вешим „Нашингтон“. Нашингтон – българската столица. Едно място в Америка, което си е напълно наше. Наша си е и ракията, и салатата, и киселото мляко… Наши са и хората, макар да са станали американци. Американци са, но не съвсем. Героите по нещо напомнят на ония симпатяги от „Английкият съсед“. Може дори да са им роднини по пряка или съребрена линия. Но вече не са жители на българското Плодородно, а на плодородна Калифорния. Там някъде се намира и Нашингтон, за който се разказва в романа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.