Празници с Еркюл Поаро


Малко преди края на старата година получих коледно пакетче, което съдържаше две книги на Агата Кристи, които вече ви представихме в „Ново от издателствата“. Нетърпението ми да потъна отново в света на Еркюл Поаро ме лиши изцяло от усещането за нещо голямо и значимо, което обзема повечето хора на 31ви декември. Всъщност аз прекарах малката почивка на тези празнични дни с книга на Агата Кристи в ръка с малко прекъсване за „Наздраве“ и „Честита нова година“, както и често отскачане до хладилника и отваряне на (вече празната) кутия за сладки.

Карти на масата“ до някаква степен ще си остане вечено неразгадаема за мен, защото изобилства от термини, свързани с… играта на карти. За мое щастие не това е най-важното в книгата, а тайните около убийството на господин Шейтана. А за това убийство имах много предположения, разбира се – до едно погрешни.  Покойният Шейтана, който има малко извратено чувтво за хумор, кани на вечеря четирима престъпници (по негово мнение) и четирима представители на органите на реда (или по някакъв начин свързани с разгадаването на убийства хора). Нашият познайник Поаро е сред поканените и когато науава за убийството, за него е въпрос на чест да открие кой е дръзнал да извърши престъпление под носа му. Докато Еркюл Поаро води невинни на пръв поглед разговори с всички заподозрени, читателят се опитва да навърже една след друга загадките, които в крайна сметка откриват своя непредсказуем отговор. И аз се пробвах, но явно ми е бил нужен малко повече опит с литературата на Агата Кристи, за да мога да се досещам правилно, когато авторката подвежда читателя умишлено.

Когато четох „Смърт край Нил“, реших, че имам желание отново да се насладя на някоя екранизация с Поаро – толкова любопитно ми стана да видя как са представени героите през очите на режисьори, сценаристи, оператори и т.н.  В книгата на това зловещо пътуване по Нил се събират много пътешественици и много човешки слабости не са спестени и най-благородните и красиви герои. Агата Кристи макар да е специалист в кримналния жанр, винаги ни запознава и с и по някоя щастлива или нещастна любовна история в книгите си, така че читателките от нежния пол да останат съвсем доволни. При четенето на тази книга проявих повече детективски нюх и се досетих сама за убийствата и кражбите, които се случиха по време на тази почивка в Египет. От голяма помощ за тази моя досетливост беше фактът, че съм чела „Зло под слънцето“, тъй като някои елементи в двете книги се повтарят. Това обаче не прави нито една от тях по-малко интересна. Напротив. За мен Агата Кристи вече се превърна в тиха мания, която дразни само околните, които са лишени от всякаква проява на внимание към тях от моя страна.

През новата 2011 ви пожелавам да сте като Поаро – наблюдателни, преценяващи, уверени и никога да не грешите. Или ако не всичко това, поне креативни и пълни с вдъхновение като Агата Кристи 😉

Книгите бяха любезно предоставени на Библиотеката от издателство ЕРА!

Публикувано от Девора

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s