Новото фентъзи


Нямам голям опит с фентъзи романите, познавам до някаква степен само творчеството на Толкин, така че подходих с голям интерес към „Гласът на острието“. На корицата пише, че авторът „сграбчва традициите на класическата фентъзи история и ги захвърля в канавката“. Е, дори подобно предупреждение не се оказа достатъчно, за да ме подготви за това, което ме очакваше.
От света на Толкин до света на Абъркромби разликата е потресаващо огромна. Не мога да преценя дори дали говорим за един и същи жанр, или за два откровено различни. По-скоро е второто, което обаче не означава, че в „Гласът на острието“ са спестени магическите случки, както и самите магьосници, духове и т.н. Героите на Джо Абъркромби на пръв поглед са прекалено обикновени, което прави първата част на книгата трудно смилаема за човек, който очаква да се телепортира в света на хобитите и троловете. Всъщност се оказва, че са си много специални. Книгата описва премеждията на всеки един от тях поотделно, докато най-накрая се събират заедно, и свършва в момента, в който тръгват на едно нобикновено пътешествие. Логън, Феро, Санд дан Глокта, Джизал, Баяз – това са част от героите, които ще се потопят в кръв и безброй битки, за да защитят това, което им е скъпо, или просто, за да отмъстят.
 
Доста брутална, но пък и доста вълнуаща, първата книга не изневерява на класическия фентъзи сюжет поне в едно отношение – тъкмо да вземе да се случи нещо, и книгата взела, че свършила. Очаква ни продължение, за което гледам с четири очи. Героите, които опознаваме достатъчно подробно в тези близо 500 страници, вече са пленили мислите ни, а фантазията си играе с техните съдби и не е трудно да си представим какво предстои да се случи. Но дали нашата представа ще се припокрие с въображението на автора – ще разберем скоро, надявам се.

Книгата беше любезно предоставена на Библиотеката от издателство Colibri.

Публикувано от Девора

Advertisements

2 thoughts on “Новото фентъзи

  1. Четох доста положителни коментари за книгата във форума на ШадауДенс, но честно казано напоследък ми липсва желание за многотомни поредици. Преди всичко смятам да изчакам издаването на цялата поредица преди да подхвана първата книга.

  2. Втората книга вече е на пазара, така че четенето може да започне 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s