Седмичен книжен обзор


Ударната вълна нови предложения от издателствата продължава с пълна сила.

Започваме със силно присъствие на съвременни български автори, чиито нови книги вече са на пазара или предстоят да излязат тези дни.

Животът не е за всеки

Радослав Парушев

изд. „Сиела“

Пета поредна книга от  Радослав Парушев – наскоро избран за Председател на Асоциацията на писателите в България. Какво е общто с преди – след сборниците Никоганебъдинещастен (2004) и Project Gigamono (2007) Парушев отново излиза пред публиката с колекция от градски истории. Както и преди прозата на Парушев е с претенция за доста сериозен литературен бекграунд, без обаче да престава да е забавна и на доста места – дори смешна. Книгата вече е на пазара.

Деград

Васил Георгиев

изд. „Сиела“

Новата книга на Васил Георгиев – сборникът с разкази Деград – със сигурност ще е едно от събитията на литературната 2011. Васил Георгиев, авторът на сборниците „Будистки плаж“ (2009) и „Уличник. История на софийските улици“ (2010) е един от най-оригиналните, неочаквани и свежи нови български писатели. Деград е  сборник с 13 разказа, написани между 2008-2010. Разказите маршируват върху тънкия лед на битието, свободно от прокъсаните дрехи на коректността, благоприличието и фалшивия имидж. Деград е книга за разпадането на тази фалшива човешка личност, а разказите в нея убедително показват съблечения й хипостаз – объркан, питащ и търсещ отговорите вътре, в неудобните за споделяне тъмни страни на духа. Книгата се очаква да излезе до броени дни.

Лудата Дорис

Момчил Николов

изд. „Сиела“

Настоящето издание включва повестта Пътници и сборниците Фрагменти от стая и Разкази, писани в периода 1996 – 2000 година. Момчил Николов е избрал формата на късия разказ, за да ни потопи в шизофреничния свят на съвременния човек. Героите имат имена, но нямат характери. Могат да бъдат предсказани, но не могат да бъдат назовани. Отделни сюжетни фрагменти прескачат от един разказ в друг, гравитиращи около екзистенциалнините полюси на разколебания АЗ – смъртта, болката меланхолията и удоволствието..

Интересни неща се случват и в света на преводната литература. Едно дългоочаквано заглавие от изд. „Махалото“ е на път да се появи на пазара от началото на следващата седмица…за всеки, който се е влюбвал и разделял, записвал или слушал …сборна касетка.

Любовта е сборна касетка

Роб Шефийлд

изд. „Махалото“

Има много книги за хората, които създават музика, но тази е за онези, които я слушат. И да не го осъзнаваме, мелодиите, с които израстваме, на които се влюбваме и разделяме, празнуваме и тъгуваме, са неразривна част от нас. Те ни оформят, извисяват, вдъхновяват, а понякога дори могат и да ни спасят. Но най-важното от всичко е, че в този огромен свят музиката ни свързва и отваря сърцата ни едно за друго. Роб Шефийлд не музикант – той е писател, и книгата му не е любовна песен, но спокойно би могла да бъде такава. „Любовта е сборна касетка” е неговото обяснение в любов към съпругата му, с която го събира музиката, и отново музиката му помага да преживее преждевременната й смърт. В тази трогваща и романтична, забавна и задълбочена книга сборните касетки и песните в тях разказват вечната история за истинска любов и непрежалима загуба.

Аз съм номер четири

Питакъс Лор

изд. „Колибри“

Джон прилича на обикновен тийнейджър, но не се подлъгвайте по външността му. Той крие дълбока тайна, която не може да сподели и с най-близките си приятели. Тайна, която му е трудно да издаде дори пред момичето, в което е влюбен. Джон трябва да оцелее на всяка цена, защото от неговата съдба зависи бъдещето на две планети – Лориен, райското кътче в космоса, от което той идва, и Земята. Залозите са високи – трима от неговия вид вече са мъртви. Джон е номер четири. Той е следващият. Книгата вече е на пазара.

Шоковата доктрина

Нейоми Клайн

изд. „Изток-Запад“

Дългоочакваната книга „Шоковата доктрина“ на едно от най-популярните лица на глобалното движение за социална справедливост – канадката Нейоми Клайн, тази седмица излезе и на български език. Нейоми Клайн е сред най-популярните лица на глобалното движение за социална справедливост, станало световноизвестно покрай протестите срещу Световната търговска организация през 1999 г. в Сиатъл. У нас тя е известна и с другите си две книги. В първата от тях – „Без лого“ – тя анализира феномените на рекламната индустрия и консуматорската култура в развитите страни, както и експлоататорските фабрики в Югоизточна Азия. „Шоковата доктрина“ е най-новата и определено най-добрата ѝ книга – резултат от дългогодишно задълбочено проучване, равностойно на най-добрите научни текстове по темата.

Едно мнение за “Седмичен книжен обзор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.