Ново от издателствата – Vol.12


Ново, ново… предстоящо, ново, предстоящо… Издателствата сякаш се надпреварват тези дни да пускат интересни книги. Ето какво ни грабна окото:

Издателство „Колибри“ купи правата за всички книги на Лаура Ескивел. Седмица преди посещението й у нас от „Колибри“ ще зарадват почитателите на мексиканската писателка с две нейни заглавия (едно от които преиздадено). Вижте какво друго ви очаква в книжарниците през този месец!

Със скоростта на желанието

Лаура Ескивел

„Със скоростта на желанието“ хронологически е нейният трети роман и поредното чудновато, чувствено повествование, в което героите с еднаква страст се мразят и обичат. Хубило, който работи като телеграфист в град Мексико през 20-те години на миналия век, притежава по рождение дарбата да чува думите в хорските сърца, преди още да са ги изрекли или преди да решат да не ги изричат. Женен за красивата и богата Лус Мария, животът му е безоблачен и щастлив. Но нещо се случва и ето че от идилията няма и следа. Хубило и Лус Мария са разделени, той е прикован на легло от болестта на Паркинсон, а дъщеря му Лювия, която се грижи за него, отчаяно се опитва да изтръгне от баща си истината за раздялата на своите родители.

Като гореща вода за шоколад

Лаура Ескивел

Всяка глава от романа на нашумялата мексиканска писателка Лаура Ескивел започва с готварска рецепта и в това няма нищо изненадващо, тъй като голяма част от действието е съсредоточена в кухнята – сърцето и душата на традиционното мексиканско семейство. Тита, най-малката дъщеря на богат скотовъдец, отрано знае каква съдба й е предопределена – тя ще остане неомъжена, за да се грижи за майка си, докато е жива.

Когато Тита се влюбва в Педро, майка й бърза да попари любовта й и тиранично урежда брак между по-голямата й сестра Росаура и любимия на Тита. Но Тита има едно несъкрушимо оръжие – нейните готварски умения. Лаура Ескивел умело си служи с похватите на магическия реализъм, познат ни от много други латиноамерикански автори, за да превърне контакта на Тита с храната в нещо чувствено и често взривоопасно. Принудена да приготви сватбената торта на сестра си, Тита влага всичките си чувства в задачата и всеки гост на празненството избухва в сълзи, щом хапне от сладкиша.

След дълги седмици работа по мемоарите на Адолф Галанд, нашите приятели от изд. „Атика“ са готови книгата, която излиза в два тома. „Пръв и последен“ – първи том вече е на пазара, а втората книга с красива снимка на първия в света реактивен изтребител в серийно производство ще се появи на пазара до седмица. Треперим от вълнение!

Пръв и последен

Адолф Галанд

изд. „Атика“

За мнозина от асовете изтребители Втората световна война започва още в небето на Испания през 1936–1938 година. Те са първите… Сред тях е и Адолф Галанд. Следват Полша, Франция, Битката за Англия… През 1941 Галанд става най-младият генерал в германската армия – само на 29 години оглавява изтребителната авиация на Луфтвафе.
Малцина от немските асове обаче доживяват краха на Германия през 1945. Галанд отново е сред тях. Той постига 104 въздушни победи на Западния фронт и в битката за защита на райха, повечето срещу най-равностойния противник – английските и американските пилоти. Финалът е предрешен. Луфтвафе не успява да защити Германия от съюзническите бомбардировки, Гьоринг губи престижа си, а Галанд загубва поста си… Но това е нова глава в историята на военната авиация. Адолф Галанд оглавява JV-44: малка бойна част от експерти, летящи на първия в света реактивен изтребител „Месершмит-262“.

Самурай

Джон Ман

изд. „ЕРА“

Това е историята на Сайго. Това е историята за раждането на съвременна Япония.

Макар че самураите отдавна са застинали в пясъците на миналото, легендата за тях е жива и до днес. С масивните си брони, страховити мечове и строг кодекс на честта японските воини отдавна са се превърнали в митични фигури. Въпреки че повече от 130 години тя не съществува, тази уникална каста от бойци продължава да вдъхновява и Изтока, и Запада. Самураите заемат почетно място в популярните романи, комикси и филми и са се превърнали в символ на японската култура. Но каква е историческата истина зад легендата?

В най-новата си книга известният изследовател и пътешественик Джон Ман пресъздава реалния образ на бойците и краха на феодална Япония чрез историята на последния истински самурай – Сайго Такамори.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s