Ново от издателствата – Vol.16


Лудост

Калин Терзийски

изд. „Сиела“

Cлeд poмaнa „Алкохол“, в кoйтo сe paзкaзвa зa дънoтo нa живoтa, a слeд тoвa и зa възхoдa и спaсeниeтo, в „Лудoст“ Кaлин Tepзийски сe впускa в пaдeниeтo нaдoлу и бягствoтo нaвън. Чeтиpитe гoдини в психиaтpичнa бoлницa – кaтo лeкap, нo и кaтo влюбeн, кaтo бopeц сpeщу бeзсмислиeтo и тъpсaч нa смисълa – тoвa e тeмaтa нa paзкaзa, кoйтo изпълвa вълнувaщитe стpaници нa poмaнa „Лудoст“.

 „Mитoвe или дeйствитeлнoст. Или дeйствитeлнoст и митoвe. Калин Терзийски пoeмa тpудния, тpънлив и стpъмeн път нa сeбeпoзнaниeтo нa pъбa нa пoчти фoтoгpaфски oбpaзи. Пeсимизмът и нихилизмът нe мoгaт дa пpикpият дълбoкия стpeмeж нa aвтopa зa същeствувaнe в eдин свят нa poмaнтичнoст. Пpoзиpaщият нa фoнa нa мpaчнитe кapтини oптимизъм ни вoди дo oбoбщeния, oт кoитo днeс всички сe нуждaeм.“

Децата на Апокалипсиса

Индра Синха

изд. „Прозорец“

Откакто се помни, Животно се придвижва на четири крака, катастрофална последица от случилото се в Онази нощ, когато по вина на американска химическа компания Апокалипсисът завладява неговия град Кхауфпур. Сега, вече деветнайсетгодишен, той води мизерно съществувание с кучето си Джара и побъркана стара монахиня на име Ма Франси, а съдбата му се преплита с борбата за справедливост и възмездие срещу компанията, отговорна за трагичните събития, отнели живота на хиляди хора. Когато млада американска лекарка, Ели Барбър, пристига в града да открие безплатна клиника, Животно се забърква в плетеница от интриги, машинации и заговори с безсрамната цел да обърне събитията в своя полза. Завладяващо откровено и без никакво самосъжаление Животно осветява пътешествието ни в неговия мрачен свят с проблясъци на чиста радост.

Базиран на реално събитие – изтичането на газ в Бхопал, Индия през 1984 г., една от най-страшните индустриални катастрофи в света, романът „Децата на Апокалипсиса“ е сред най-разтърсващите творби на новата британска проза.

Прекрасният нов свят

Олдъс Хъксли

изд. „Фама“

Ето че „Фама“ преиздават изумителната антиутопия на Хъксли – чудесен повод да си припомним за механизирания свят на Световната държава. Годината е 632-а по новото летоброене на Световната държава – едно високотехнологично и автоматизирано общество, идеално подреден по предварителна схема рай, където човешките същества се създават в лабораторни условия и същността им се обуславя от химическата обработка на зародишите: от каста алфа – с относителна индивидуалност, до каста епсилон – множество съвършено еднакви близнаци, предназначени да извършват неблагодарни механични дейности. В този „прекрасен нов свят“ щастието е задължително и постижимо чрез задължително раздаване и приемане на наркотични вещества (симпатяга е тоя Хъксли – бел. Жоро), семейството е непозната категория и срамен спомен от далечното минало, а свобода, Бог и добро са забравени понятия. Но далеч от тази висша цивилизация все още съществува Резерватът – където се живее, обича и вярва постарому. И когато Бьрнард Маркс и Ленина Краун – имената разбира се не са случайни – го посещават и довеждат оттам Дивака, настъпва неизбежният трагичен сблъсък между естествения човек и бездушното и стерилно общество.

Подвизите на Еркюл

Агата Кристи

изд. „ЕРА“

„Подвизите на Еркюл” е сборник с разкази, в който са събрани част от най-заплетените случаи на емблематичния детектив. Тъй като името Еркюл означава Херкулес, приятел на Поаро го предизвиква да извърши своите 12 подвига, съответстващи на подвизите на античния герой. А детективът отново ни впечатлява с изключителния си ум, на който не може да се опре нито една загадка.

 

Смърт в Лимсток

Агата Кристи

изд. ЕРА

Жителите на тихото английско градче Лимсток са потресени от ужасяващото самоубийство на мис Симингтън. Но това е само началото. Оказва се, че тя е била изнудвана, а скоро и други хора получават заплашителни писма. Когато откриват и втори труп, Скотланд ярд изпраща детектив, който да разследва случая. Но резултати няма… докато съпругата на местния свещеник не призовава на помощ госпожица Марпъл.

Тиета от Агрести

Жоржи Амаду

изд. „Колибри“

Прокудена съвсем млада от родния си град заради непристойно поведение, Тиета се завръща след двайсет и шест години като богата и уважавана вдовица и користното й семейство я посреща с разтворени обятия. Но Тиета е принудена да промени плановете си, за да спаси красивите плажове на родния край от застрояване. А единственият начин да попречи на изникването на вредната химическа фабрика е да използва високопоставените си връзки в Сау Паулу и да потърси помощта на висши политици и финансисти – както може да го направи само съдържателката на най-големия публичен дом в града.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s