Ново от издателствата – Vol.26


Просто деца

Пати Смит

изд. „Махалото“

Просто деца” е разказ за връзката на пънк иконата Пати Смит със скандалния фотограф Робърт Мейпълторп, които откриват призванието и признанието си в Ню Йорк, в кипежа на 60-те години, сред творци като Уилям Бъроуз, Джими Хендрикс, Анди Уорхол, Боб Дилън. Двамата живеят в легендарния хотел „Челси”, приличащ на кукленска къща от Зоната на здрача, в която всеки е някой, дори да е никой във външния свят. Присъстват на раждането на сцената в клуб „CBGB” и оставят отпечатъка си върху една епоха, отекваща и до днес с вдъхновението и посланията си.  „Пати Смит ни дава поетичен шедьовър, рядка и ценна покана да надникнем в истинско ковчеже със съкровища”  – казва Джони Деп за книгата.

Площад Диамант

Мерсе Родореда

изд. „Сиела“

„Площад Диамант“ е най-издаваният роман на авторката, преведен е на повече от 40 езика. Написан е като монолог на млада жена от беден квартал в Барселона, необразована, но чувствителна, със силен инстинкт за оцеляване. Това е историята на скромна продавачка в сладкарница, която съумява да отгледа децата си в най-трагичния период в съвременната история на Испания – Гражданската война и следвоенните години. Образът, пресъздаден с оригинална поетичност, позволява на читателя да види тези исторически събития в най-интимен план.

Силата на шестимата

Питакъс Лор

изд. „Колибри“

„Силата на шестимата“ е продължение на фантастичния трилър „Аз съм номер четири“, познат на българските читатели и от филма с продуцент Майкъл Бей. Книгата излиза на български език почти едновременно с американския оригинал. Питакъс Лор е псевдоним, зад който се крият двама души – утвърденият автор Джеймс Фрей и младият Джоуби Хюз. Но Питакъс Лор е и едно тайнстевно присъствие, което тепърва ще се прояви в повествованието.

Тайната на сталинските престъпления

Александър Орлов

изд. „Прозорец“

През 1938 година Александър Орлов – генерал-майор от НКВД и главен съветник по контраразузнаването при испанското републиканско правителство – избягва със съмейството си в САЩ. Той е най-висшият служител на НКВД, който скъсва със Сталиновия режим. И единственият, който оцелява. Гаранция за живота на Орлов става писмото, което изпращга на Сталин, с предупреждение, че ще предаде цялата си агентура в Европа, ако се опитат да го ликвидират. До края на живота си Орлов не издава никого. А през 1953 г. в списание „Лайф“ излизат първите глави от книгата му „Тайната на Сталинските престъления“, която веднага свата бестселър и е унищожително свидетелство срещу Сталиновия режим много преди знаменития доклад на Хрушчов пред ХХ конгрес. В книгата Орлов за пръв път разкрива тайния механизъм на Сталиновия терор и Голята чистка срещу съветския партиен и военен елит.

Човекът от Пекин

Хенинг Манкел

изд. „Колибри“

„Човекът от Пекин“ е двайсетият трилър на Манкел. През една студена утрин на 2006 г. шведската полиция прави ужасяващо откритие – деветнайсет души са зверски убити в домовете си в едно малко селце. Инспектор Виви Сундберг, която е натоварена със следствието, подозира, че става дума за серийни убийства, извършени от луд. Не така мисли съдия Биргита Рослин, която има близки сред убитите и започва паралелно разследване. Но колкото повече се задълбочава в разследването, толкова по-невероятно й се струва зверствата да са дело на някой самотен луд. Случайно намерена червена панделка като че ли разказва съвсем различна история от официално възприетата и я отвежда в далечен Китай. В тази нова суперсила на световната арена Биргита Рослин става заложник на зловеща геополитическа машинация, която застрашава живота й.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.