Изкушения с дъх на лимони


Миналата седмица нашият скромен дом се обзаведе с нова секцийка, посветена на изкушенията. Освен всички посуди, които ползвам активно покрай кулинарните си увлечения, най-отгоре можете да видите любимите ми готварски книги, а срещу тях – любимата ми художествена литература, в която става въпрос за любов и храна. Не пия кафе. Не обичам лимони. Въпреки това Антъни Капела спечели сърцето ми с две книги, за които разказва точно за кафето и за лимоните. Вече съм ви разказвала за фантастичната „С дъх на кафе“. Сега е ред да завъртим глобуса и да се спрем в Италия, където любовта започва с едно „Изкушение с дъх на лимони“.

Първото нещо, което ми направи впечатление, докато четях книгата на Антъни Капела, е неговото отношение към половете. Жените в творчество му превъзхождат мъжете в много отношения, но за сметка на това не търпят кой знае какво развитие, докато главният герой бавно, но без залитания, успява да усъвършенства характера си и да стане по-достоен, интересен и стойностен индивид. В „Изкушение с дъх на лимони“ Ливия Пертини е красива, независима, чудесна във всичко, с което се захване, смела и умна. Тези нейни качества не се променят от началото до края на книгата, само ситуациите е поставят пред различни предизвикателства, като нито едно от тях не успява да прекърши волята й. Джеймс Гулд е минал между капките, като по време на Втората световна война не е изпратен на фронта, а се захваща с административни задължения в базата на съюзниците в Неапол. С течение на времето Джеймс, а и читателят, разбира колко непосилно трудно може да бъде дори простата задача да въведеш ред и спокойствие в един италиански град, но типично за тези географски ширини – всички проблеми се решават не с много мислене, а с обилно похапване на изкушаващи гозби и продължителни следобедни любовни игри. Любовта е центърът, около който се върти цялата история на книгата – първата любов, раздялата, любовта към семейството, любовта към родината и любовта към природата.

Ако се замислите с кой плод свързвате думата „страст“ или пък „обич“, едва ли на много от вас ще хрумне да кажат лимон. Ако обаче се окажете щастливо влюбени, полегнали под някое лимоново дръвче близо до Неапол, а любимият ви човек ви поднася сочен жълт лимон и ви целува със същите устни, с които е отхапал от плода, най-вероятно и вие, като Джеймс, няма да можете да се отърсите от този ароматен спомен до края на живота си.

Какво сте готови да направите в името на такава любов? Може би ще се впуснете в необмислени приключения, може би ще постъпите като в някой романтичен филм, като се обясните в любов пред цял Неапол, а може би ще започнете да правите добро на хора, непознати за вас, но с които ще се почувствате обвързани като с истинско семейство.

Изкушение с дъх на лимони“ е толкова вълнуваща и обсебваща, че се превърна в мое вдъхновение. След като я прочетох, купих 10 лимона и ги претворих в истински малки фантазии, с които успях да спечеля няколко човека на страната на лимоните като кулинарно вълшебство. И аз бях един от тях. Сигурна съм, че комбинацията от тази книга, една лимонада и лимонено суфле ще се стори перфектна и на много от вас, особено през летните месеци, когато имаме нужда от много любов и от много сладка свежест.

Публикувано от Девора

Книгата бе любезно предоставена на Библиотеката от издателство „Кръгозор

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s