69


69

Честит празник на всички влюбени! Сигурна съм, че тази част от населението, която не е заета да гледа криво, да се оплаква за това, че се почита виното, а не любовта, днес ще изкара един прекрасен и романтичен ден и една… хм… интересна вечер. Свети Валентин преди всичко е за близостта и страстта между хората. Ето защо към редовните подаръци за празника като вино, рози и бонбони присъстват и изкушаващи изненади с еротична насоченост. Нашето предложение към вас за подарък в този ден, изпълнен с любов, е хем провокативно, хем нестандартно, хем много вкусно и идва от авторката Петя Петкова – Щифлер – малка книжка с „69 изпитани афродизиака“.

AHP_4759Признавам си, че Исабел Алиенде е нанесла трайни повреди в моето подсъзнание, защото когато чуя за храна афродизиак, си представям нейните варени гълъби от „Афродита“ и по-скоро бих станала монахиня, отколкото да изпитам действа ли, или не, тази рецепта. Така че, когато „69 изпитани афродизиака“ попадна в ръцете ми, зарадвах се на хубавия ѝ външен вид, но със страх започнах да разгръщам страниците. Слава Богу, ние българите си имаме някаква мярка в тези неща и най-„шокиращото“ нещо, което открих на страниците ѝ, беше рецепта за охлюви. Трябва да си призная обаче, че авторката толкова добре се е аргументирала защо този деликатес ще допринесе към романтичната вечеря, че смятам да ѝ се доверя. 

Едно от най-големите предимства на книжката с рецепти са именно обясненията за качествата на продуктите и поясненията как и в комбинация с какво се превръщат в афродизиак. На всяка страница има цитирана мисъл на някоя известна личност като Оскар Уайлд, Дж. Б. Шоу, Джейн Остин, А. Милн, а редом до тях някъде на снимката се крие предмет или рисунка с формата на сърце. Оставам с впечатлението, че Петя Петкова-Щифлер колекционира сърца и ми се приисква да ѝ подаря някое от моята кутийка с джунджурийки. За декор за следващата книга. ;)

Единственият минус на изданието са фотографиите, които не са перфектни като за печат, но пък много добре показват как трябва да изглежда ястието и дават идеи за по-интересното му сервиране, така че това е минус, лесен за преглъщане.

Ако тази вечер смятате да експериментирате не само в кухнята, грабвайте книгата, но не забравяйте, че основните съставки са любовта и желанието. За всичко останало можете да се оставите в ръцете на Петя, а рецептите, които аз смятам да изпробвам в най-скоро време, ще бъдат: козе сирене в хрупкава кора с мед и сусам (стр. 34), брускети-скариди в лимонов сос с гъби смръчкула (стр. 44) и лесните, но примамващи екзотични ягоди с маскарпоне и шам фастък (стр. 124).

Желая ви прекрасен и много романтичен ден! За вечерта… вече поговорихме. ;)

Публикувано от Девора
Книгата бе любезно предоставена на Библиотеката от изд. „Сиела“

*Снимката на Петя Петкова-Щифлер е направена на представянето на книгата от Александър Пенков.

Advertisements
Categories: български, кулинарно | има 1 коментар

Навигация в публикациите

One thought on “69

  1. Ina

    Аз веднъж бях много ентусиазирана да готвя охлюви…и няма да се повтори повече. Обичам да опитвам разни неща, и бях прочела много за охлювите – ядат най-чистата трева и са много полезни. Така че миналата година, когато бяхме на преход в Стара Планина с Ради, реших да събера био-охлюви и да ги сготвя. Ради, макар и вегетарианец, ги опита и много му харесаха, но аз никога няма да забравя преди умъртвяването им във вряла вода, как лазеха в ченията… живи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: