Годениците, но тези на Умберто Еко


Godenicite„Годениците“ е част от поредицата „Запази историята“, чиято цел е съхраняването на световната литературна памет чрез пренаписване на емблематични текстове, така че да не се забравят и  да бъдат лесни за четене от детска аудитория. Конкретно тази книжка е преразказана със страхотно чувство за хумор от Умберто Еко, а авторството на оригиналното произведение принадлежи на Лесандро Мандзони. С много смях и едва за 63 страници минаваме през историята, описана и в оригиналната книга, която иначе е „голяма досада, скучна и нечетима“. Малко съм скептична точно към това твърдение, но няма как да отрека, че Еко си е свършил прекрасно работата с преразказа и препоръчвам да прочетете изданието!

Самите годеници са Лучия Мондела и Лоренцо Трамалино. Изглежда светът, или по-скоро по-лошата част от него, е решен да възпрепятства предстоящата сватба по всеки възможен начин, така че точно в навечерието на събитието, бъдещите съпрузи биват разделени. Дори опитът им да се бракосъчетаят с измама не успява да се осъществи и за кратко време от има-няма няколко десетки страници, са разделени. Работата е там, че историята блика от зли герои, които са насочили лошотията си точно към двамата влюбени. Предстои обаче неочакван обрат, в който най-демоничният от всички гадняри претърпява пълна душевна трансформация и в крайна сметка е главната причина годениците да намерят начин да се съберат отново. Междувременно чумата натръшква всички останали гадове, но за да не е прекалено розово всичко, си взима заслуженото и от добрите.

Книжката прочетох за отрицателно време, като ме радваха не само стилът на Умберто Еко, но и цветните илюстрации на Марко Лоренцети. Бих я препоръчала за по-големи деца, по-скоро тийнейджъри, които са успели да развият някакво чувство за хумор и ще оценят прочетеното. Гарантирам, че всеки, който се захване с това четиво, ще изпита истинско удоволствие!

Публикувано от Девора

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.