50 места за откриватели в България


Облачено, студено, мокро – прогнозата за времето не дава много поводи за радост в последно време. Но, горе главата! Лошото за пътуване време е идеално за… планиране на пътуване. И ако краят на годината е точният момент да направите равносметка, то спрете да разглеждате с носталгия селфитата от морето, ами теглете чертата и започнете да планирате следващите приключения!

50 mesta koitoНа помощ идва една книжка с много топла и привлекателна корица. „50 места, които да посетите в България през 2015 г.“ е проект на peika.bg, а целта му е да даде любопитни идеи за вдъхновяващо пътуване за всеки уикенд от годината. И не, вътре няма да откриете мейнстрийм дестинации като Седемте рилски езера или Перперикон. Вместо това ще направите една удивителна обиколка на някои не толкова популярни, но притежаващи своето очарование местенца из страната. Ходили ли сте в музея на солта в Поморие? А в Александровската гробница, музея на дунавския риболов в Тутракан, крепостта Хоталич край Севлиево или римския легионерен лагер Нове до Свищов? Е, ако не сте, значи нямате извинение да не го направите догодина. Пътеводителят буквално изобилства от интересни предложения за уикенд разходка, а красивите снимки ще ви убедят да стегнете багажа и да потеглите незабавно. В книжката има и полезна информация за всеки обект – входна такса (ако има такава), препоръки за отсядане, указания за пътя, както и други полезни съвети.

Личните ми открития са античният град Абритус край Разград, Разбоишкият манастир на река Нишава, тракийската гробница Мезек и … колкото и да е странно… Димитровград, където се намира най-голямата пейка в България. Без съмнение още с първия слънчев и подходящ за пътуване ден ще запаля колата и ще хукна до някое от тези местенца.

„50 места, които да посетите в България през 2015 г.“, освен полезен пътеводител, е и глътка оптимизъм. Книжката за пореден път доказва, че колкото и да обикаляш из родината си, има още много места, които си заслужават да бъдат открити! Тя ме провокира да се замисля по темата и дори се сетих за още малко известни, но също прелюбопитни дестинации (от peika.bg могат да вземат идея за следващото издание, хи-хи!) – крепостта Боженишки урвич край Ботевград (с един от малкото запазени каменни надписи от Второто българско царство), музея в Дорково, тракийското светилище Беглик Таш край Созопол и много други. Само откривателски дух да има човек! Колко малко е нужно…

Публикувано от Георги

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s