Домашен хляб с Ивелина Иванова


HlqbОт миналото лято бях в очакване на тази книга, тъй като още при гостуването ни при Gourmet Publishing разбрахме, че изданието е в процес на замесване и дегустация. Коледа дойде с един куп ароматни книги и една от тях беше именно „Домашен хляб“ на шеф Ивелина Иванова. Докато подготвях содената питка или хляб в машината, хвърлях нетърпелив поглед към изданието, защото знаех, че първо трябва да го прочета, да го усетя и чак след това на спокойствие да започна да замесвам.

Има нещо магическо в приготвянето на хляб: не всеки на тази земя се е родил с потенциала да направи вкусна питка и не винаги на тези, които го могат, им се получава. Ето защо си мисля, че да се захванеш с нещо толкова амбициозно като това да напишеш книга с претенцията да е „най-добрият наръчник за приготвяне на хляб в домашни условия“ си е зверски сериозна задача!

Пътят, който ще извървите заедно с авторката, до момента, когато ще сте готови да се захванете с месенето, започва от зърното и неговия строеж, минава през разглеждане на различните видове зърна и брашна, за да стигне до подробното описание на кваса и етапите на приготвяне на хляб. Това е бърз, но подробен поглед над основите, които са определящи за добрия и вкусен резултат накрая. След като вече познавате съставките в ръцете си, може да се заловите с приготовленията. Рецептите са разнообразни и най-хубавото е, че изобилстват от идеи как да използвате различни семена, кълнове и плънки (като например сицилианският хляб с маслинена паста и сушени домати от стр. 44, който приготвих по повод ревюто на книгата). Всяка рецепта идва със специфична техника, като някои от тях са илюстрирани в последните страници със снимки. Не липсват и идеи за хлебни изделия с вино, шампанско и уиски, които разпалиха интереса ми да разбера повече за използването на алкохолни напитки в печива и как се е родила идеята за тези рецепти. Знам например, че месо, полято с алкохол преди печене, става по-крехко, но нямам идея какъв ефект се търси при хляба, затова ще попитам и ще докладвам и на вас. :)

Hlebche

Библиотеката тества рецептата за Сицилиански хляб с маслинена паста и сушени домати

Както споменах, книгата беше тествана в домашни условия. Леко се отклоних от рецептата, като замених прясната мая със суха, следвайки инструкциите на Ивелина за грамажите при заместване. Използвах маслинова паста с трюфели, която отдавна чакаше своя звезден миг, така че хлебчето се получи с интересен аромат. Резултатът след спазване на описанието за приготвяне беше венец с хрупкава коричка и късчета сушени домати, който се оказа много вкусен. Не мога да предам за опит с квас, тъй като още не съм се престрашила да изследвам тази територия, но съм убедена, че следвайки описанието за приготвяне на различни видове още в началото на книгата, ще може да изберете своята рецепта и да я изпълните без проблем!

За финал ще споделя това, което всеки от вас е видял и докоснал, ако сте попаднали на книгата в книжарниците – изданието е красиво, с твърди корици и тежка матова хартия (на професионален език сигурно си има други термини), което го превръща в ценен екземпляр в домашната библиотека с кулинарни издания. На мен би ми било интересно да прочета дори още повече за хляба, неговата история и своенравно поведение при различни ситуации и условия, така че пожелавам на шеф Иванова нестихващо вдъхновение и ентусиазъм за още много такива чудесни, полезни и вкусни книги!

Девора

Advertisements
Categories: български, кулинарно | 2 Коментари

Навигация в публикациите

2 thoughts on “Домашен хляб с Ивелина Иванова

 1. николина

  Здравейте!
  Много съм впечатлена от книгата! Направих рецептите за хляб с мая и съм много доволна.
  Обаче с кваса не ми върви! Вече четвърти път се опитвам да си захвана квас, точно по инструкциите в книгата, но всеки път на третия ден се отделя отгоре водата, а на дъното остава брашното. Първия ден има мехурчета, нопосле не. Използвах и пълнозърнесто и ръжено брашно, с изворна вода от водоизточник, на стайна температура. Може би през вечерта когато пада температурата да му влияе? Но то не става чак толкова студено???!
  Ще съм благодарна за съвет!

  • Библиотеката

   Здравейте, Николина!

   Предадохме въпроса на авторката и тя отговори, че е хубаво да разбърквате сместа два пъти на ден с дървена лъжица. Тъй като е зима и температурите са по-ниски, е необходимо да се изчаква повече време. Когато започнат да се появяват повече мехурчета, се добавя брашното.

   Дано сме били полезни!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: