За нас

Ако се питате какво правите тук, ако не се питате или ако просто сте цъкнали на този първи пост в блога за книги “Библиотеката”, то редно е, като любезни домакини, да ви поздравим и посрещнем подобаващо.

Не знаем кога за последен път сте ходили в библиотека. Много от вас може би нямат това време, а други (като нас) не са особено ентусиазирани да “наемат” интересни книги, вместо да ги притежават и складират близо до себе си, винаги под око. “Библиотеката” е мястото, където не само ще си говорим за четене и книги, но и за чувствата и усещанията, които те пораждат у нас. Това е блогът за любителите на книгите, за които четенето е нещо повече от удоволствие, нещо повече от убиване на времето. Това е мястото, където книгите ще говорят на вас така, както са проговорили на нас, когато сме ги чели.

Какво ще намерите в “Библиотеката”? Има неща, които със сигурност няма да намерите. Миризмата на стари книги и прах, полепнал по лавиците, замечтани или отегчени възрастни библиотекарки с подозрителен поглед изпод очилата, 20-дневен срок, в който трябва да върнете взетото. Ние обаче ще се постараем да ви предложим по-ценното, а именно – усещането от преживяното. Да, преживяното, а не прочетеното, защото, както се разбрахме по-горе, ние не просто четем книгите, а ги преживяваме. Заедно с нас ще преживеете и вие, или поне ще ви хрумне, че може би няма да е лошо да преживеете сами доста заглавия на нови и стари книги, на позабравени и не толкова позабравени автори. Ще си говорим за автори, за цялостното творчество на един или друг писател, за словото и умението да боравиш с него, за класиката и ню-уейва, за децата и за възрастните, за музиката в книгите и книгите в музиката, за преходното и непреходното, за книгите-ветерани от минали епохи и за книгите с потенциал, които ще пребъдат през годините. Най-вече обаче ще си говорим за емоции. Емоциите, които може да отприщи само една хубава книга.

Можете да се свържете с нас с коментари, препоръки и критики на e-mail: bibliotekatamail [at] gmail [точка]com

Девора и Жоро

Реклами