Сатирико-комичният свят на Ивлин Уо


Ако харесвате романите на Удхаус, но си падате по по-индиректното осмиване на английското общество от началото на ХХ век, то „Упадък и падение“ на Ивлин Уо е точно за вас!

Изтънченото британско чувство за хумор на Уо блика от всяка страница на дебютния му роман. Ще попаднете на злощастния Пол Нитопенс, чиито перипетии започват с нелепото му изгонване от колежа Скоун. Изгубил месечната си издръжка, младият Нитопенс е принуден да започне работа като учител, без да има ни най-малка представа от професията. Оказва се, че не му е нужна такава, защото всички негови колеги в замъка Ланаба са най-разнообразни чудаци. Всъщност самият Нитопенс, макар и главен герой в романа, далеч не е най-интересният персонаж. Около него постоянно се навъртат странни птици и се завихрят комични ситуации – именно там е чарът на целия роман. Като например капитан Смрад – вечно подпийналият пишман-учител, който все успява да „сгази лука“ и да бяга я от правосъдието, я от поредната си съпруга… Или като Филбрик с неговите безброй превъплъщения, които подклаждат въображението на околните, но уви, винаги са много далеч от истината…

Комичните ситуации преливат една в друга с учудваща лекота – едва започнал работа в училището, младият Нитопенс изведнъж се оказва щастлив кандидат-жених на една от най-богатите благороднички в Англия, но вместо на сватбено пътешествие до Корфу злощастно завършва в затвора. Където пък попада на хора, както би казал поетът – вманиачени убийци с божествена мисия и налудничав директор с особени разбирания за професията си.

Да влезеш невинен в затвора вместо любимата си жена, но да останеш джентълмен и да излезеш оттам мъртъв, без да си умрял – това са само част от обратите, които ви очакват в „Упадък и падение“. Нищо във висшето английско общество, та дори и по низините му, не е такова, каквото изглежда.

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на „Библиотеката“ от изд. „Колибри“

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.