В търсене на бряг


Няма как да не ви направи впечатление корицата. Появила се на пазара в разгара на лятото (макар „разгар“ да звучи смешно точно това лято), „Бряг“ на Станислава Ивкова събужда любопитство веднага със стилната си, максимално изчистена корица. Много морско, много женствено… и много гръцко, както ще се окаже в последствие.

Briag Stanislava IvkovaВ рамките на по-малко от 130 страници авторката е успяла да навърже брънките на доста сложна и заплетена човешка история. Историята на няколко жени, всяка от които се разкрива малко или много посредством друга, докато в един момент си дадеш сметка, че не е нужно да се опитваш да запомниш последователността на брънките, защото ценното е между тях. Две приятелки с общо минало, една съперничка и една погерманчена гъркиня насищаткнигата с цялата сложност на житейските си сюжети. Мъжете в тази история са оставени на заден план – като носители на проблеми, като крайпътни камъни от миналото.

Признавам, беше ми малко трудно в началото, докато се ориентирам в този лабиринт от женски образи и предисториите зад тях. Но книгата е написана в доста нестандартен стил и изключително увлекателно, разкривайки бавно и полека своите послания. Това е разказ за търсенето на себе си – зарязвайки понякога всичко зад гърба си поне за няколко скъпоценни седмици, далеч от действителността. Това е разказ и за демоните, които ни преследват – и които често са демони само в нашата глава, неоправдателно похабили толкова емоции. Но най-вече това е разказ за търсенето на бряг. Защото човек понякога губи посоката, губи пътеводната светлина на далечния фар, а лодката му се люшка наглед неуправляема. И тогава трябва бързо да намериш спасителния бряг, да се вкопчиш в него, да стъпиш на твърда земя.

Героините в тази книга намират своя бряг в едно гръцко село при гъркинята Сула, която ще им помогне да навържат брънките в собствения си живот. И която… в края на книгата ще се запитаме дали наистина е съществувала.

Едно много интригуващо четиво, което със сигурност ще пожъне успех сред предимно женска читателска аудитория. Въпреки това не бих я нарекъл „чиклит“ в никакъв случай. Адмирации за оригиналния стил на авторката и отличната й игра с думите, душите и умовете на своите герои! „Бряг“ на Станислава Ивкова е книгата, която задължително трябва да сложите в багажа си, ако решите да се отправите към южната ни съседка в търсене на последни слънчеви лъчи и изумрудено море. Също и ако тъкмо сте се завърнали – все пак, хубаво е да намираме своя бряг.

Публикувано от Георги

Едно мнение за “В търсене на бряг

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.